A je to tady.

20.01.2014 20:42
OBČANSKÝ ZÁKONÍK? MY SI POČKÁME...

06.01.2014

 

Proboha, už je leden a platí nový občanský zákoník. Co budeme dělat s naším občanským sdružením??? Odpověď je přitom tak jednoduchá. Nebudeme dělat nic. 

Proces se děje automaticky, takže ať chceme nebo nechceme, jsme v tuto chvíli spolkem a budeme zapsáni do spolkového rejstříku. Můžeme poskytovat služby, můžeme mít zaměstnance, můžeme tak trochu i podnikat.

Forma spolku nám však tak úplně nevyhovuje, cítíme se jí omezeni, nehledě k tomu, že jsme stále více profesionálním poskytovatelem služeb lidem s postižením, než spolkem, který řeší zájmy svých členů. My naopak máme Zákonem o sociálních službách přísně zapovězeno při poskytování sociální služby svoje členy jakkoliv protežovat. Tak jsme nuceni hledat jinou formu, která nám umožní dělat svoji práci i čerpat na ni peníze z veřejných zdrojů, mít zaměstnance i třeba vlastnit obchodní podíly v jiných společnostech. 

Forma, která se nám nabízí jako nejvhodnější, má pro nás naprosto neuvěřitelný název: "zapsaný ústav". To je tedy něco! Liga se každý den prostřednictvím desítek svých zaměstnanců snaží právě o to, aby lidi s postižením v ústavech žít nemuseli. Mnohé ústavy včetně brněnské Kociánky se snaží, aby slovo ústav z jejich názvu vymizelo. A teď budou naopak stovky ústavů přibývat. Kam dali naši poslanci, senátoři a prezidenti rozum? Ano, častá a poměrně marná otázka.
Na konečné rozhodnutí máme lhůtu tří let. My nebo spíše naši politici a úředníci?! Držme pěsti, aby během tří let stihli dopracovat potřebnou legislativa a dobrat se nezbytných rozhodnutí. A pak bude alespoň trochu zřejmé, jak se v nových společnostech co dělá. Jak se počítají daně, jak jsou nové typy subjektů zařazeny do dotačních, grantových a výběrových řízení, jestli rejstříky na nové subjekty fungují lépe než ty na registraci automobilů, atd. Rozhodně se nechystáme být průkopníky v této oblasti. Buďme průkopníky v práci s klienty, v sociálním podnikání, ale bojovat s nic nevědoucími a demotivovanými úředníky, to je skutečně ztráta času a sil. Nehledě k tomu, že nová - letošní vláda může mít na věc úplně jiný názor a nový občanský zákon dostane „jiný směr“, podobně jako tzv. druhý pilíř důchodové reformy nebo třeba sKarta.

Tak počkáme... 
Zdeněk Škaroupka

—————

Zpět