Bankomaty a soc. karta.

16.10.2012 13:12

 

Český stát postavil 1 000 000 lidí před bankomaty České spořitelny. No, stanou se i horší věci. Být před bankomatem ovšem ještě neznamená bankomat skutečně použít. Osoby s omezenou schopností pohybu a orientace o tom ví své. Pro ně je použití mnoha bankomatů vyloučeno.

 

Diskuze o sKartách se v poslední době hezky rozproudila a vypadá to, že hned tak neskončí. Je velice poučné sledovat, jakým způsobem se dnes chová stát k této skupině obyvatel. Myšlenka převést další významný peněžní tok do čistě virtuální roviny má své zjevné i skryté důvody. Mezi ty zjevné se deklaruje dostupnost a pohodlí, po skrytých důvodech je třeba pátrat.

Pokusme se podívat na sKartu pohledem uživatelů, banky a státu.

 

Uživatele můžeme rozdělit na dvě skupiny:

a) karty a bankovní účty běžně používají

b) karty a bankovní účty běžně nepoužívají

Jaké výhody a pohodlí může přinést další karta lidem, kteří jich už dnes mají plnou peněženku, opravdu netuším. Účet karty nedovoluje standardní bankovní služby, a tak k pestré změti debetních, kreditních, zaměstnaneckých, parkovacích, telefonních a zákaznických karet založí novou s nepříjemným pocitem pomalé ztráty přehledu. A vlastní správa osobních financí pro ně s novou kartou není v ničem převratná. O nějakém zvláštním pohodlí se mluvit nedá.

Pak tu ale máme druhou skupinu lidí, pro které je sKarta, PIN, blokace, autorizace, limity atd. něčím novým a neznámým. Netvrdím, že je jich mnoho, ale najdou se. Doposud se bez karty obešli a nehodlají na tom nic měnit. To víte, ne všichni jsou na karetní bankovnictví zvědaví. V tomto případě by bylo užitečné se zamyslet, co je k tomu vede. Koneckonců mají na to právo. Existuje významné množství lidí, které se dokonce od bankovních karet odvrátilo. Pro celou skupinu b má zavedení sKarty jeden podstatný problém. Jak je známo, sKarta je totiž povinná. Takže mluvit o výhodách před někým, kdo je do používání karty nucen, se taky dost dobře nedá.

Banka vidí povinné zavedení sKarty z jiného pohledu. ČS v tendru porazila KB a ČSOB, pak čelila problémům s antimonopolním úřadem a nyní má 12 let právo distribuovat sociální dávky. O zjevných důvodech, které ji do soutěže přivedly, není třeba dlouze uvažovat – skokové rozšíření zákaznického portfolia a tím pádem zcela ojedinělá příležitost k jeho obchodnímu využití. Mezi ty méně zjevné důvody patří především podprahová manipulace a datamining, což je stručně řečeno metodologie získávání netriviálních informací pomocí analytiky skrytých souvislostí.

A nakonec jak se celá záležitost s kartou jeví z pohledu státu. Mezi největší benefity se řadí větší možnost kontroly výplat a finanční úspora nákladů distribuce peněz ve výši 1 miliardy Kč ročně. O zvýšení schopnosti kontrolovat nikdo nepochybuje. Trend zvyšování nedobrovolné kontroly obyvatel probíhá nejen u nás již hodně dlouhou dobu a jeho výkonné nástroje na sebe berou pouze různé podoby. Ať si to chceme přiznat nebo ne, v souvislosti s kontrolou vyplácení sociálních dávek vzniká obrovské množství sekundárních dat přímo volajících po vytěžení jak státem, tak bankou.

 

Jak to vidí vozíčkáři

Vozíčkáře trápí ze všeho nejvíc architektonické bariéry. Státu se dnes vrací, že stavební úřady přivíraly oči nad realizací nepřístupných bankomatů. Vyhláška o bezbariérovosti staveb jako by neexistovala. Nejen že se k řadě bankomatů dostanete jen po schodech, problémů a bariér je hned několik. Za nepřístupné se musí označit všechny bankomaty, které mají ovládací prvky umístěny příliš vysoko, nebo příliš hluboko. Samostatnou kapitolou je problém se sklonem a osvětlením displeje. Jeho sklon bývá v drtivé většině případů nastaven do ideální polohy jen pro stojící osobu. Sedící toho na displeji mnoho nepřečte a hlasové ovládání je dosud v plenkách.

Vozíčkářům pak nezbývá než pracně hledat alternativy. Na malých městech ovšem nemusí alternativy existovat vůbec.

 

Jak se zbavit sKarty

Pro všechny, kterým se z jakéhokoliv důvodu používání služeb sKarty České spořitelny příčí, existuje jednoduché řešení. Jeden trvalý dispoziční příkaz o převodu zůstatku jinam, a je klid. Do poslední koruny a zadarmo. Jeden příkaz měsíčně to prý zatím umožňuje.

 

Poslední, ale skutečně nouzovou variantou je naučit ovládat nepřístupné bankomaty svého psa. Pokud vám uslintané peníze nevadí, jde to rychleji, než si možná myslíte. A psy to baví. Jediné, na co si, pokud vím, stěžují, jsou ty drze vlezlé reklamy na displeji. Prý je otravují.

—————

Zpět