Čtěte pozorně co nás čeká.

12.06.2012 11:53

Už od konce června tohoto roku začne Česká spořitelna vydávat tzv. sKarty určené dlouhodobým i krátkodobým příjemcům sociálních dávek. Krom dávek hmotné nouze, příspěvků na péči, dávek pro zdravotně pojištěné se přes ni bude vyplácet ledacos jiného včetně porodného a přídavků na dítě.

Dopis s výzvou k vyzvednutí sKarty na Úřadu práce tak ve své schránce v průběhu následujících měsíců naleznou všichni příjemci rozmanitých sociálních dávek s výjimkou důchodů a nemocenské.

 

Oficiální informace jsou dostupné na webovém portálu skontakt.cz (nedivte se, když na vás po zadání logicky znějícího hesla skarta.cz vyskočí reklama na něco úplně jiného; České spořitelně tato doména unikla).

 

Základní funkce sKarty jsou tři:

Identifikační – vybavena vašimi osobními údaji a černobílou fotografií nahradí dosavadní průkazy TP, ZTP a ZTP/P a bude sloužit místo občanského průkazu při veškerém jednání s úřadem práce;

Autorizační – přes internet nebo bankomat si budete udržovat přehled o svých dávkách;

Platební – kartou budete moci platit v obchodech a vybírat z bankomatu.

Klienti podezřelí ze zneužívání dávek hmotné nouze budou dokonce povinni kartou platit (jinak se k dávce nedostanou) s tím, že jim nebude dovoleno užívat kartu například ve zlatnictví nebo v herně. Měla by tak zůstat (nebo se i navýšit) kontrola směru, kterým peníze z dávek hmotné nouze tečou. Ale o tom až níže.

 

K čemu to bude dobré?

Sociální karta je součástí sociální reformy uvedené do chodu ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem z TOP 09. Oficiální zdůvodnění se opírá zejména o dva body:

Za prvé o snahu ušetřit státní peníze modernizací systému vyplácení sociálních dávek tak, že se veškerá administrativa z dosavadních tří úřadů přesune na jedinou organizaci, Úřad práce ČR.

Druhým důvodem má být uživatelský komfort a rozšíření nabídky doposud poskytovaných služeb.

 

A konkrétně?

V praxi to bude vypadat tak, že se zruší tři dosavadní způsoby vyplácení dávek – hotovostní, bezhotovostní a prostřednictvím poštovní poukázky – a veškeré dávky budou převáděny na nově zřízené klientské účty u České spořitelny, ze kterých si budete moci peníze vybrat právě prostřednictvím sKarty.

Tento způsob vyplácení by skutečně mohl být pohodlnější pro ty, kteří se doposud pro dávky vydávali vystát frontu na poštu nebo na úřad. Stačí si zvyknout na to, že se peníze vybírají z bankomatu nebo přes platební terminál v obchodě.

Výhodou je rovněž to, že pokud jste zatím byli zvyklí ukrývat celou dávku doma v knihovně a obávat se zlodějů, s sKartou si budete moci vybírat peníze po částkách a neuchovávat doma příliš mnoho hotovosti. Pokud o kartu přijdete, stačí zablokovat ji na bezplatné lince a zažádat o novou (to vás vyjde na 240 Kč).

 

Pro klienty, kteří nemají snadný přístup k bankomatům a obchodům s platebními terminály (což se leckde na vesnici může stát), stále zůstává možnost dostávat dávky složenkou, za kterou ale budou muset platit. Tedy alespoň podle informací mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové; skontakt.cz se k tomuto nijak nevyjadřuje. Výše platby za složenku zatím není známa.

Jestliže vám ale dávky běžně chodí na účet u vaší banky, tak vězte, že vám v peněžence přibude nadbytečná karta ke ztrácení navíc.

Kde je schovaný háček?

Množné číslo by zde bylo vhodnější. Zkusme si to probrat postupně:

 

  1. Všem držitelům sKarty bude založen účet u České spořitelny – ať už to chtějí, nebo ne. Za vedení účtu a vydání karty nic neplatíte, v rámci účtu máte také nárok na jeden výběr z bankomatu a jeden bezhotovostní příkaz zdarma. Druhý výběr (který, pokud si nechcete schovávat peníze pod matraci, pravděpodobně provedete) už ale zadarmo není – v bankomatu ČS zaplatíte 6 Kč, v jakémkoli jiném 40 Kč. Dotaz na zůstatek hotovosti v bankomatu jiné banky vás bude stát 20 Kč, nové zaslání zapomenutého PINu pak 100 Kč. Jde o tzv. standardní poplatky pro klienty ČS, což ale nic nemění na tom, že zdaleka nejsou zanedbatelné. Úplné informace o zpoplatněných službách najdete na stránkách skontakt.cz v sekci poplatky.

 

  1. Česká spořitelna jen do konce tohoto roku získá osobní informace o 1 000 000 občanů a založí stejně tolik účtů – a to už se jí vyplatí. Nehledě na to, že nezanedbatelné finance získá na poplatcích, o kterých jsme psali výše, dostane náhle legální přístup k údajům o vašich příjmech. Gabriel Pleska v článku Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností upozorňuje na to, jak důležitá a dobře využitelná jsou pro banky soukromá data cílových skupin, k nimž patří zejména maminky na mateřské i studenti těsně po ukončení školy.

 

  1. Stát chce zachovat kontrolu čerpání účelových dávek a zabránit tomu, aby příjemci dávek hmotné nouze neutráceli za alkohol apod. Jak ale předejdou tomu, že si někdo v potravinách koupí místo rohlíků láhev samohonky, zatím není jasné. Podle informací z portálu peníze.cz chce stát výhledově zavést jakési elektronické účtenky, podle kterých půjde zkontrolovat, za co občané utrácejí peníze.

 

Takový stupeň kontroly už ale ve svých důsledcích podezřele zavání Orwellem a krom toho vyžaduje velké úpravy stávajícího systému – pravděpodobně i masovou výměnu platebních terminálů  – což do budoucna vypadá jako vynikající obchod pro nám zatím neznámou firmu.

 

Kam to všechno povede?

Gabriel Pleska ve dříve citovaném článku píše: „Považte, kolik by se ušetřilo, kdyby se poštou přestaly posílat důchody! To bude argument pro zavádění penzijních pKaret.“

 

Mne napadá ještě jedno: brání něco ČS, aby držitelům sKaret nabídla zvýhodněné plnohodnotné účty s argumentem, že je snazší a ekonomičtější udržovat si co nejméně účtů a pokud možno u jediné instituce, a získala tak spoustu nových klientů? Nechme se překvapit.

 

Oficiálně ČS proklamuje svou spolupráci na sKartách jako investici do budoucna, která by jí mohla přinést další, tentokrát již přímo honorované velké projekty, okamžitý finanční zisk z sKaret ale nemůže popřít. I kdyby si celé tři čtvrtiny příjemců dávek peníze z účtu ČS vybraly okamžitě nebo je přesměrovaly na účet u jiné banky, 250 000 dávek zůstane na účtu nějakou dobu ležet a generovat zisk.

 

To vše vzbuzuje oprávněné otázky, jak se k této lukrativní zakázce ČS dostala. Pochybnosti neutlumí ani skutečnost, že antimonopolní úřad loni na podzim výběrové řízení na provozování sKarty na čas přerušil na základě podezření na porušení zákona. Stížnost na úřad podala opoziční ČSSD – šlo o politickou hru, nebo oprávněný akt? Vítěz soutěže byl ovšem vybrán ještě před ukončením vyšetřování, podle slov Viktorie Plívové pouze proto, aby nedošlo ke zbytečnému prodlení.

 

A co na to budoucí uživatelé?

online diskuzi k tématu se objevil tento příspěvek: „Nyní dostávám dávku na účet. Nevím, kolik za tuto transakci MPSV platí, asi moc ne. Skartu nechci (už kvůli tomu, že mám jednu debetní a jednu kreditní kartu a tudíž žádnou další kartu nepotřebuji). Po přečtení článku jsem zajásal, že si budu moct nechat peníze posílat poštou. Klidně bych za tu složenku platil. Jenže ouha, špatně jsem to pochopil. Tu debilní kartu budu muset mít stejně. Stejně budou mé údaje v databázi, stejně budou mé peníze zdarma u Spořitelny (dávky nechodí vždy stejně, trvalý příkaz tedy budu muset nastavit s určitým zpožděním).“

 

Nakonec něco pro zasmání

Ministerstvu se zase jednou zadařilo vyrobit dobrý vtip, ovšemže neúmyslně. V reklamě podporující zavedení sKarty vystupuje dojemná a poctivě působící dvojice učitelky s kočárkem a mladého muže v invalidním důchodu. Učitelka Pavla vysvětluje, kterak doposud dostávala všechny dávky složenkou, teď už ale, díky blahoslavené sKartě, na poštu nemusí. Představa učitelky (u níž automaticky předpokládáme jisté vzdělání), která si není schopna sama založit bankovní účet a dát vale všem složenkám, je poněkud tragikomická.

Reklamu i s výstižným komentářem si můžete prohlédnout na serveru peníze.cz.

 

Tereza Dědinová

 

 

Čtěte také:

—————

Zpět