K příspěvku na motorové vozidlo.

23.03.2012 00:02

 

Na základě mnoha podnětů je nyní v legislativní procesu novela zákona o dávkách osobám se zdravotním postižením č. 329/2011 3b., který je učinný od 1.1.2012.

 

Novela je pozitivního rázu, reaguje na nespravedlivý přístup k osobám se zdravotním postižením, které dle vyhlášky č. 182/1991 Sb., v minulosti žádali o příspěvek na zakoupení motorového vozidla a k datu 31.12.2011 jim ještě neuplynula 5-ti letá lhůta pro opětovné poskytnutí příspěvku. Tyto osoby musí dle současné verze nového zákona čekat dalších 5 let na nové poskytnutí příspěvku, celkově tedy 10 let od data, kdy jim byl naposledy poskytnut příspěvek na zakoupení vozidla.

Tuto situaci řeší výše zmíněná novela zákona, která navrhuje upravit přechodná ustanovení tak, aby tyto osoby mohly žádat o nový příspěvek na zvláštní pomůcku na zakoupení motorového vozidla (dle nové legislativy) již po 5-ti letech od poskytnutí minulého příspěvku.

Upozorňuji, že novela ještě není zcela schválená (jak mylně uvádějí některá média), nyní novela prošla poslaneckou sněmovnou, tzn. že ještě musí projít senátem a nakonec ji musí podepsat prezident.

Nicméně vzhledem k tomu, že v rámci koalice i opozice existuje v této věci vzácná shoda názorů, je dosti pravděpodobné, že ke změně zákona pozitivním směrem zřejmě skutečně dojde

 

—————

Zpět