Nová parkovací karta !

09.08.2011 14:21

 

Parkovací karta pro OZP platná v rámci EU

4.8. 2011

 

S účinností od 1.8.2011 došlo ke změně zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., kde je stávající označení O1 (znak vozíčkáře do auta) nově označeno jako „parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením“.

 

Toto nové označení vozidla by nově mělo platit i v rámci zemí EU jako uznávaná parkovací karta. Současné znaky vozíčkáře (označení O1) do auta budou platné do ukončení platnosti příslušného průkazu, nejpozději však do data 31.12.2012. Do tohoto data nejpozději je třeba požádat o nový parkovací průkaz.

K dnešnímu datu však nebyl vydán prováděcí předpis ke zmíněnému zákonu, který má stanovovat VZOR tohoto průkazu (tedy přesné parametry, jak má označení vypadat). V praxi tedy nyní obecní úřady obcí s rozšířenou působností, které nyní průkazy vydávají a budou to mít v kompetenci i nadále většinou pozastavily vyřizování nových žádostí a vyčkávají, až jim příslušné Ministerstvo dá závazný právní předpis, jak má nový znak do auta vypadat.

V současné chvíli si lze návrh vzoru průkazu prohlédnout v tzv. Knihovně připravované legislativy nebo zde - Vzor parkovacího průkazu_NÁVRH.

O prováděcím předpisu a vzoru parkovací karty Vás budeme i nadále informovat na našem webu www.vozickar.com.

—————

Zpět