Pozor změna !

15.01.2013 10:24

V průběhu roku 2012 jsme Vás na stránkách Vozíčkáře informovali o chystaném záměru státu zrušit možnost snížení minimální mzdy pro některé skupiny obyvatel. Od 1.1.2013 byla novelizována vyhláška č. 567/2006 Sb., která stanovuje výši minimální mzdy a minimální úrovně zaručené mzdy (dle kategorie prací).

 

Do konce roku 2012 bylo možné u osob s invalidním důchodem I. či II.stupně, tuto částku snížit až o 25% a u osob invalidních ve III.stupni až o 50%.

Příklad stavu do 31.12.2012:

Minimální mzda u zdravého zaměstnance za celý úvazek: 8000,-Kč

Minimální mzda u osoby s invalidním důchodem I. či II.stupně za celý úvazek: 6000,-Kč

Minimální mzda u osoby s invalidním důchodem III.stupně za celý úvazek: 4000,-Kč

Snížení minimální mzdy a minimální úrovně zaručené mzdy mělo zaměstnavatele motivovat zaměstnat osobu se zdravotním postižením. Snížení mzdy mělo být však aplikováno pouze v případech, kdy osobu zdravotní stav omezoval ve výkonu práce (v praxi např. pracovala pomaleji než zdravý zaměstnanec, musela ze zdravotních důvodů práci častěji přerušovat a odvedla tedy méně práce, potřebovala k práci pracovní asistenci atd.).

Od 1.1.2013 je výše uvedené ustanovení zrušeno, tzv. v praxi, že osoba s kterýmkoli stupněm invalidního důchodu musí dostat za celý úvazek minimálně mzdu 8000,-Kč

(pokud vykonává práci ve vyšší kategorií prací – pak minimální zaručenou mzdu danou vyhláškou – stejně jako osoba zcela zdravá).

V praxi  bude mít tato změna legislativy bohužel zřejmě pozitivní i negativní dopady:

+ osoby se zdravotním postižením budou placeni stejně jako zdraví lidé

(již nebude možné jim snížit tímto způsobem základní mzdu pouze z důvodu pobírání invalidního důchodu)

- bohužel je možné, že někteří zaměstnavatelé z tohoto důvodu budou osoby se zdravotním postižením propouštět

—————

Zpět