Souhrně k socialní reformě NEPŘEHLEDNI

14.12.2011 22:34

Souhrnný článek o sociální reformě 2012

14.12. 2011

V průběhu roku 2011 jsme Vás na na webu i v rámci tištěného časopisu Vozíčkář  informovali o tzv. sociální reformě, která od 1.1.2012 zásadně změní systém poskytování příspěvků a výhod pro zdravotně postižené občany a také oblast zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

 

V tomto článku se pokusím stručně shrnout anebo alespoň odkázat na ty nejpodstatnější změny, které byste měli vědět. Změnou týkající se všech následně popsaných oblasti je fakt, že nově veškerou agendu příspěvků a výhod (včetně příspěvku na péči) spravují příslušné pobočky úřadu práce v místě Vašeho bydliště.

Příspěvky pro osoby se zdravotním postižením

Legislativa:

Příspěvky pro osoby se zdravotním postižením a průkazy osob se zdravotním postižením jsou dány zákonem č.329/2011 Sb., o dávkách pro zdravotně postižené občany. Výčet pomůcek, na které je možné žádat příspěvek a těžké vady nosného a pohybového ústrojí, které jsou rozhodné např. pro přiznání příspěvku na motorové vozidlo naleznete ve vyhlášce č.  388/2011 Sb. (Právní předpisy ke stažení naleznete v dolní části článku!).

Nově budou existovat pouze dva – příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku. Bližší informace o příspěvku na mobilitu naleznete ve článku Důležité dotazy týkající se sociální reformy. Příspěvek na zvláštní pomůcku do sebe od 1.1.2012 transformuje příspěvek na úpravu bytu a příspěvek na zakoupení a zvláštní úpravu motorového vozidla. Příspěvek poskytovaný na zakoupení vozidla lze získat od 1.1.2012 v max. výši 200 000,-Kč na dobu 10-ti let. Důležitou změnou je fakt, že nově nebude možné žádat v rámci tohoto příspěvku na prostředky zdravotnické techniky (tedy např. na elektrický vozík, skútr či na toaletní židli). V případě, že se bude jednat o pomůcku levnější než 24 000,-Kč, budou se zkoumat příjmy společně posuzovaných osob v domácnosti žadatele, v případě, že tyto příjmy přesáhnou 8-mi násobek životního minima rodiny, příspěvek nebude poskytnut. Z této podmínky však lze v individuálních případech ustoupit. Pokud bude cena pomůcky vyšší než 24 000,-Kč, úřad práce Vám vždy přispěje 90% ceny pomůcky, předpokládá se tedy, že 10% jste si schopni uhradit sami. V případech hodných zřetele nemusíte z finančních důvodů hradit celých 10% ceny pomůcky, nicméně minimální příspěvek z Vaší strany musí dle zákona činit 1 000,-Kč. Tyto výše uvedené podmínky se nevztahují na příspěvek na zakoupení motorového vozidla (zde platí výše uvedená max. částka 200 000,-Kč bez nutnosti spoluúčasti žadatele).

Pomůcky schodolez, stropní kolejnicový systém a šikmou schodišťovou plošinu bude úřad práce pouze zapůjčovat na smlouvu dle občanského zákoníku. Předpokládá se, že instalaci, provoz a údržbu budete hradit sami. V odůvodněných případech může úřad práce poskytnout příspěvek na instalaci zapůjčené pomůcky.

Průkaz pro osoby se zdravotním postižením

Nově budou průkazy TP, ZTP či ZTP/P náležet osobám za těchto podmínek:

Průkaz TP náleží osobám, které jsou podle zákona o sociálních službách považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost).

Průkaz ZTP náleží osobám, které jsou podle zákona o sociálních službách považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost), a osobám starším 18 let, které nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace z důvodu úplné nebo praktické hluchoty.

Průkaz ZTP/P náleží osobám, které jsou podle zákona o sociálních službách považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost), a osobám, u kterých bylo pro účely příspěvku na mobilitu zjištěno, že nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace, s výjimkou osob sluchově postižených.

Stávající průkazy TP, ZTP či ZTP/P však budou platit do ukončení jejich platnosti, nejdéle však do data 31. prosince 2015.

 

Příspěvek na péči

Legislativa:

Novela zákona o sociálních službách a vyhláška o provádění zákona o sociálních službách č. 391/2011 Sb., která blíže vymezuje 10 základních životních potřeb, které jsou rozhodné pro příspěvek na péči ale také např. pro příspěvek na mobilitu či přiznání průkazů osoby se zdravotním postižením (ke stažení naleznete na konci článku!).

 

Novelou zákona o sociálních službách a prováděcí vyhlášky k tomuto zákonu dojde ke změně v posuzování nároku na příspěvek na péči, nově se bude hodnotit pouze 10 základních životních potřeb místo současných 36 úkonů soběstačnosti a péče o vlastní osobu.

10 základních životních potřeb: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost.

Bližší informace o rozdělení do jednotlivých stupňů příspěvků na péči, o tzv. asistentovi sociální péče a o možnosti zvýšení příspěvku o 2000,-Kč měsíčně v případně nízkých rodinných příjmů naleznete v článku o sociální reformě ze dne 9.6.2011 v odstavci „návrh novely zákona o sociálních službách“.

„Prodloužený“ rodičovský příspěvek pro rodiny se zdravotně postiženým dítětem

Legislativa

Novela zákona o státní sociální podpoře č. 366/2011 Sb., stanovuje nové podmínky čerpání rodičovského příspěvku (ke stažení v dolní části článku).

Od 1.1.2012 bohužel již nebude možné čerpat tzv. prodloužený rodičovský příspěvek na dítě se zdravotním postižením v souběhu s příspěvkem na péči. Nově se rodiče budou muset rozhodnout, zda je pro ně výhodnější čerpat rodičovský příspěvek (max. do 4 let věku dítěte, max. vyčerpaná částka 220 000,-Kč) anebo příspěvek na péči.

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Legislativa

Novela zákona o zaměstnanosti, která stanovuje nově podmínky příspěvků na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a vyhláška č. 390/2011 Sb., kterou se zákon o zaměstnanosti provádí (naleznete v závěru článku ke stažení).

Změny v zaměstnávání osob se zdravotním postižením jsou podrobně popsány v článku „Zaměstnávání OZP v roce 2012?“ ze dne 1.11.2011.

PŘIPOJENÉ ZÁKONY, NOVELY A PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY:

Zákon o dávkách pro zdravotně postižené osoby č. 329/2011 Sb.  naleznete ZDE.

Vyhlášku k zákonu o sociálních službách (vymezuje 10 základních životních potřeb), k zákonu o dávkách pro zdravotně postižené občany (vymezuje zdravotní omezení rozhodné pro příspěvek na zvláštní pomůcku a výčet pomůcek, na které bude možné požádat příspěvek) naleznete ZDE.

Novelu zákona o zaměstnanosti naleznete ZDE.

Novelu zákona o sociálních službách a o státní sociální podpoře  naleznete ZDE.

Své dotazy k tomuto článku prosím nevkládejte formou komentářů pod článek ale obracejte se přímo na naši Poradnu pro život s postižením. Děkujeme za pochopení.

Lucie Marková

 

Vedoucí programu Poradenství a informace Ligy vozíčkářů

Vedoucí služby odborné sociální poradenství

poradna@ligavozic.cz

Bezplatná linka 800 100 250

—————

Zpět