To jsme to dopracovali.

22.03.2012 20:06

Pečovatelské služby i asistence jsou v ohrožení

16.3. 2012

 

Pečovatelské služby a asistence pro lidi se zdravotním postižením jsou po škrtech ve státním rozpočtu na seznamu nejohroženějších sociálních služeb . Na tyto i další služby chybí půl miliardy korun. Nejhorší situace v oboru péče o lidi s tělesným postižením je na severu Moravy, na Ústecku, ale i v Praze.

V hlavním městě musela na začátku roku ukončit poskytování osobní asistence Pražská organizace vozíčkářů. „Ohrožená je i organizace Prosaz. Jejich klienti i klienti dalších organizací tak můžou skončit ze dne na den bez pomoci. Musí žít stále v nejistotě,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižení Václav Krása na tiskové konferenci 15. března.

Tu svolali zástupci poskytovatelů sociálních služeb, aby upozornili na krizovou situaci, která nastala po přerozdělení dotací ze státního rozpočtu. „Upozorňovali jsme už při tvrobě rozpočtu, že na přežití dvou stovek poskytovatelů sociálních služeb chybí minimálně půl milardy. Pan ministr Drábek nám slíbil, že situaci vyřeší. To se nestalo, místo toho nás odkazuje na kraje, kde peníze taky nejsou,“ podotkl Pavel Dušek, prezident České rady sociálních služeb.

Na zvláštní krok v tomto směru upozornil Ilja Hradecký z pražského o.s. Naděje. „Pokud zavřeme naše služby, kraj se bude tak jako tak muset postarat ze zákona o 130 klientů. Buď s nimi budou muset zůstat rodinní příslušníci, nebo budou muset být v ústavech a domovech. Podobná situace je u všech typů sociálních služeb – u péče o seniory, o bezdomovce, o drogově závislé, o mládež atd. Na opětovné začlenění bude muset být vynaloženo mnohem více financí. Úspory zde opravdu nevidím,“ řekl Hradecký.

Lenka Waschutová z velmi ohrožené Slezské diakonie upozornila na fakt, že pokud přestanou fungovat denní centra, nebude fungovat terénní práce a navíc 110 zaměstnanců přijde o práci, vzroste kriminalita, domácí násilí a jiné sociologicko patologické jevy.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek pro Českou televizi uvedl, že potřebné peníze už nenajde a že se budou muset organizace obracet jinam – na kraj nebo na nadace. To však situaci neřeší, zástupci poskytovatelů sociálních služeb plánují kromě otevřeného dopisu další protestní akce a žádají přehodnocení zastaralého systému založeného na dotacích.

(ata)

 

—————

Zpět