Výpujčka zvláštní pomůcky od úřadu práce

09.03.2012 21:03

Výpůjčka zvláštní pomůcky od ÚP od 1.1.2012
21.2. 2012

Od 1.1.2012 se v rámci zákona č. 329/2011 Sb. , o dávkách pro osoby zdravotně postižené, na některé zvláštní pomůcky neposkytuje příspěvek na jejich zakoupení.

Jedná se konkrétně o schodišťovou plošinu, stropní  zvedací systém a schodolez, tyto pomůcky si  lze od 1.1.2012 na úřadu práce vypůjčit v rámci smlouvy dle občanského zákoníku (§ 13, výše uvedeného zákona).


Jak to však probíhá v praxi?

Úřady práce bohužel z praxe naší Poradny pro život s postižením mnohdy ani nevědí, že by měly nějaké výpůjčky pomůcek řešit,  na internetových  stránkách portálu MPSV ani neexistuje zvláštní formulář na žádost o tuto výpůjčku.

Na základě písemné odpovědi z MPSV se však žádost o tuto výpůjčku pomůcky podává na stejném formuláři, jako žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku. Tento formulář je k dispozici např. zde:

https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/form/print.jsp?CMD=PrintEmpty&FN=OZPPnZP120101572&SSID=qsPpj6P1TBLT04JqNUmz~qEw7Bb5NqGh

Bohužel nám MPSV neodpověděla na další část dotazu, která se týkala dalšího postupu úřadu, evidentně totiž úřady práce do této chvíle nemají žádné pokyny, co s přijatou žádostí dělat, nemají vzory smluv dle občanského zákoníku ani bližší informace, jak v tomto případě pomůcku pro úřad pořídit a kdo jim v tom odborně poradí.

V rámci naší Poradny pro život s postižením budeme odpověď na druhou část našeho dotazu urgovat telefonicky, na webu časopisu Vozíčkář se poté opět dozvíte, KDY a JAK bude jasný průběh výpůjčky pomůcek od ÚP.

Lucie Marková

Kontakt na autorku článku:

poradna@ligavozic.cz

Bezplatná linka 800 100 250

(Pokud máte k článku nějaké dotazy, směřujte je prosím na výše uvedený e-mail či bezplatnou linku

—————

Zpět