Změkčení soc.reformy

24.10.2012 09:22

Dne 1.10.2012 podepsal prezident ČR novely několika zákonů tzv. sociální reformy, novely jsou pozitivního charakteru, znamenají „změkčení“ některých ustanovení jednotlivých zákonů.

Novely zatím nevyšly ve Sbírce zákonů, nyní předpis čeká na podpis premiéra. Nicméně předpokládá se, že by novely měly vyjít v účinnost k datu 1.12.2012.

 

Čeho se budou změny především týkat:

1. Příspěvek na mobilitu také pro osoby v pobytových zařízeních

Příspěvek na mobilitu, dle zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, nyní není přiznáván osobám, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby podle zákona o sociálních službách v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, v domově se zvláštním režimem nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče. Tato skutečnost by se měla změnit a osoby, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby, by po splnění ostatních podmínek mohly mít „z důvodů hodných zvláštního zřetele“ na příspěvek na mobilitu nárok. V těchto případech by však lidé v pobytových zařízeních neměli pravidelnost dopravování v kalendářním měsíci prokazovat čestným prohlášením, ale budou muset tyto skutečnosti dokazovat. Jakým způsobem se toto bude dít, však  není součástí novely zákona.

2. Nahrazení „výpůjčky“ zvláštní pomůcky příspěvkem na pomůcky

Další novinkou by mělo být zrušení výpůjčky zvláštní pomůcky, kterou taktéž upravoval výše uvedený zákon. Prostředky na pomůcky jako je schodolez, stropní zvedací systém, schodišťová plošina a schodišťová sedačka by se měly žadatelům poskytovat v rámci příspěvku na zvláštní pomůcku. Maximální výše příspěvku by měla být stejná, tedy 350 000,-Kč, s výjimkou schodišťové plošiny, na kterou by se mohl poskytovat příspěvek až ve výši 400 000,-Kč.  Pokud by člověk čerpal příspěvek konkrétně na schodišťovou plošinu, zvýšil by se mu i nynější limit čerpání příspěvků na zvláštní pomůcku, z nynějších 800 000,-Kč na 850 000,-Kč za 60 kalendářních měsíců.

Nepříliš pozitivní je informace, že příspěvek na schodišťovou plošinu by měl být poskytnut pouze v případě, že odstranění bariéry nepůjde dosáhnout prostřednictvím schodolezu. Navíc pokud by člověk žádal o příspěvek na schodišťovou plošinu, schodišťovou sedačku nebo stropní zvedací systém, musel by Úřadu práce doložit alespoň 2 návrhy řešení odstranění bariér.

3. Opětovný souběh rodičovského příspěvku s příspěvkem na péči

Důležitou novinkou bude opětovné  zavedení možnosti souběhu rodičovského příspěvku a příspěvku na péči, který nyní není možný. O rodičovský příspěvek (v případě, že nyní pobíráte pouze příspěvek na péči na zdravotně postižené dítě) je nutné písemně požádat na příslušném ÚP v místě bydliště nejdříve k datu účinnosti této novely (1.12.2012).

4. Zvýšení příspěvku na péči pro děti od 4 do 7 let věku v III.a IV.stupni

Neméně podstatnou změnou by byla novela zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb., která by měla umožnit zvýšení příspěvku na péči o 2 000,-Kč, a to nezaopatřenému dítěti od 4 do 7 let věku, kterému náleží příspěvek ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost). Pokud by však rodině již zvýšení příspěvku na péči o 2000,-Kč náleželo z důvodu nízkých příjmů (nižších než 2-násobek životního minima rodiny), navýšení se již podruhé nepoužije.

Případné dotazy k tomuto článku prosím vkládejte přímo do internetové Poradny pro život s postižením Ligy vozíčkářů anebo zvolte některou z jiných forem našeho poradenství. Dotazy vložené formou komentářů pod článek pracovníci poradny nezodpovídají.

Děkujeme  za pochopení

Lucie Marková

—————

Zpět